Elektrostatik Toz Boya

Elektrostatik Toz Boya 1960’lardan itibaren Avrupa ve Amerika’da kullanılmaya başlanmış, 1980’lerin sonlarına doğru Türkiye’ye gelmiş bir kaplama yöntemidir.

Elektrostatik Toz Boya

Elektrostatik püskürtmeli biriktirme (ESD) adı verilen bir işlem, tipik olarak, bir metal alt-tabakaya toz kaplamanın uygulanmasını sağlamak için kullanılır. Bu uygulama yöntemi, toz parçacıklarına elektrostatik yük uygulayan ve daha sonra topraklanmış parçaya çekilen bir püskürtme tabancası kullanır.

Yaş boya uygulamalarına göre çok genç olmasına rağmen, kısa sürede geniş kullanım alanı bulmuş ve üretilen miktarlar açısından dikkate alınmaya değer rakamlara ulaşmıştır. Bu kaplama yöntemi özellikle metal yüzeyleri korumakta, dekoratif bir görünüm kazandırmakta kullanılır. Ayrıca, son yıllarda yapılan gelişmeler sonucu cam, seramik, ahşap ve hatta plastik yüzeylerin de kaplanmasında Toz Boya teknolojisine geçilmektedir.

Çevresel açıdan ve uygulama açısından sağladığı avantajlar Toz Boyayı kaplama sektörünün gözdesi haline getirmiştir. Toz Boya elektrostatik güç ile çalışan tabancalar sayesinde tatbik edilir ve ilgili fırınlama koşullarında pişirilir. Toz Boya kullanımı, 1960’lardan itibaren çok hızlı bir artış göstermiş ve dünya çapında 2019 yılında yaklaşık 2000 kiloton toz boya üretilmiştir.

Elektrostatik Toz Boya Avantajları Nelerdir?

Çevre dostu
Enerji tasarrufu
İşlemek için güvenli
Çok ekonomik

Toz boyalar, iyileştiriciler, pigmentler, tesviye maddeleri, akış düzenleyiciler ve diğer katkı maddeleri ile birleştirilmiş polimer reçine sistemlerine dayanmaktadır. Bu bileşenler eritilerek karıştırılır, soğutulur ve un gibi homojen bir toz halinde öğütülür.

Elektrostatik püskürtmeli biriktirme (ESD) adı verilen bir işlem, tipik olarak, bir metal alt-tabakaya toz kaplamanın uygulanmasını sağlamak için kullanılır. Bu uygulama yöntemi, toz parçacıklarına elektrostatik yük uygulayan ve daha sonra topraklanmış parçaya çekilen bir püskürtme tabancası kullanır.

Toz Boya Çeşitleri Nelerdir?

Epoxy

Epoxy-Polyester

Polyester

Poliüretan

Akrilik

Toz kaplamanın uygulanmasından sonra parçalar, ısı ilavesiyle kaplamanın kimyasal olarak reaksiyona girerek uzun moleküler zincirler üreterek yüksek çapraz bağlantı yoğunluğu ile sonuçlanan bir kürleme fırınına girer. Bu moleküler zincirler bozulmaya karşı çok dirençlidir. Bu tip uygulama, tozların uygulanmasında en yaygın yöntemdir. Toz kaplamalar, plastikler ve orta yoğunluklu sunta (MDF) gibi metalik olmayan alt tabakalara da uygulanabilir.

Toz kaplama tozu nasıl şarj edilir?
Toz topraklanmış bir yüzeyle temas ettiğinde, alt tabakanın yüzeyinde eşit ve zıt bir yük indükler. Bunun nedeni, benzer iyonların bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Bu reaksiyona “ayna” yükü denir ve toz parçacığını yerinde tutmaya yarar.

Toz boya, her gün temas ettiğiniz binlerce üründe bulunan yüksek kaliteli bir kaplamadır. Toz boya, en kaba, en zorlu makineleri ve günlük olarak bağımlı olduğunuz ev eşyalarını korur. Sıvı boyaların sunabileceğinden daha dayanıklı bir yüzey sağlarken yine de çekici bir yüzey sağlar. Toz boyalı ürünler, darbe, nem, kimyasallar, ultraviyole ışık ve diğer aşırı hava koşulları nedeniyle düşen kaplama kalitesine karşı daha dayanıklıdır. Bu da çizilme, ufalanma, aşınma, korozyon, solma ve diğer aşınma sorunları riskini azaltır.

Toz boya, dayanıklı olmasının yanı sıra çevresel avantajları nedeniyle de çekici bir seçimdir.

About the Author

You may also like these